Vraagje: 'Wat gebeurt er met de BTW'?

Updated: Dec 29, 2018


Tijdens gesprekken met klanten kom je veel aan de weet. Ze denken mee, zitten vol goede ideeën en stellen regelmatig vragen die we graag beantwoorden. Omdat we merken dat sommige vragen vaker gesteld worden, hebben we besloten om eens in de drie maanden veelgestelde vragen in een blog te behandelen. Dit is deel 1.


Renée is trouwe klant bij onze winkel aan het Kadijksplein. Ze haalt er om de dag een desembrood en vindt het leuk om geregeld een nieuw jammetje te proberen. Bij het afrekenen vroeg ze laatst:

Wat gebeurt er met de BTW in 2019?

Deze kwestie houdt meer mensen bezig. In Nederland kennen we verschillende BTW-tarieven. De politiek wil het liefst toe naar één tarief. Maar het gat tussen 6% en 21% is best groot om te overbruggen. Het kabinet heeft nu besloten om het lage BTW-tarief met 3 procentpunt te verhogen, van 6 naar 9 procent. Als bakkers worden we daar niet rijker van, want wij moeten die 3% afdragen aan De Belastingdienst.

Niet alleen de bakkers zijn het bokkie. De prijzen van taxi’s, kappers, fiets- en schoenreparaties, schilders, stukadoors en optredens van artiesten stijgen ook met 3%. Voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken, kunstvoorwerpen en niet-alcoholische dranken completeren de lijst.

Het leven wordt duurder. Want ook de grondstofprijzen blijven maar stijgen. Wij kunnen daar niks aan doen, maar we balen we er wel van. Ons brood wordt daar ook weer een paar procenten duurder door. De Amsterdamse journalist Teun van der Keuken heeft zich daar heel druk om gemaakt. Hij wil maar niet begrijpen dat de overheid mensen meer laat betalen voor gezonde voeding. Wij delen zijn mening. Daarom kan je er in elk geval van op aan dat De Bakkers van Oost de smaak van Amsterdam blijven bakken, met vakmanschap, natuurlijke ingrediënten en zonder e-nummers.


De Amsterdamse journalist Teun van der Keuken maakt zich boos over BTW-verhoging op gezond eten.
Teun van der Keuken is boos over BTW-verhoging

Martijn moest lachen toen een van onze verkoopsters zei dat we geen e-zooi in onze producten stoppen. Hij zei dat hij haar op haar woord geloofde, maar had nog wel een vraag:Zijn alle e-nummers gevaarlijk?


Om paniek te voorkomen: NEE, lang niet alle e-nummers zijn gevaarlijk. E-nummers zijn goedgekeurde toevoegingen, zoals kleurstoffen. Hoewel ze lang niet allemaal slecht zijn, hebben ze wel een slechte naam gekregen. Omdat veel van die e-nummers synthetisch zijn. Maar dit gezegd hebbende, er zijn tal van uitzonderingen. E162 is het rood van bietjes en E160 is de rode kleurstof uit tomaten. Die zijn echt niet gevaarlijk. Maar er zijn ook synthetische spullen op de markt die producten net weer ietsje mooier kleuren, er net weer lekkerder laten uitzien en de houdbaarheid net weer verder opkrikken, en dus heel verleidelijk zijn om aan producten als brood en banket toe te voegen. Daar passen wij voor. Wij doen daar niet aan mee! Wij willen niet dat kinderen onrustig worden van onze producten. Wij vinden het niet ok als mensen allergische reacties van ons brood zouden krijgen, zoals netelroos en astmatische aanvallen. "Vooral onder de E200-stoffen zitten een paar gemene jongens", zegt voedingstherapeut Irene Lelieveld. "Het is niet voor niets bij wet bepaald dat deze stoffen alleen toegevoegd mogen worden als het noodzakelijk is." Om uit die discussie te blijven hebben we jaren geleden besloten om geen e-zooi meer te gebruiken in onze bakkerij. We kiezen voor natuurlijke ingrediënten. Vol en puur, zodat iedereen kan genieten van onze producten. En als je voor bepaalde natuurlijke stoffen allergisch bent, vraag onze verkopers dan naar alternatieven. We hebben keuze genoeg.De Bakkers van Oost gebruiken geen E-nummers. "In ons brood mag geen zooi zitten. Daarvoor is het product te mooi."
Om uit de discussie over E-nummers te blijven, gebruiken we ze niet.