top of page

Rooie Sien is de ster van onze bakkerij

Updated: Nov 26, 2018

Rooie Sien, wie kent haar niet? Rooie Sien is een heerlijk meergranenbrood met een pompoen pitje en ligt alweer zo'n zeven jaar in het assortiment. Amsterdamser kan je het niet krijgen.Onze Rooie Sien is vernoemd naar de film van Frans Weisz uit 1975. Sien werkte begin vorig eeuw als prostituee in Amsterdam, waar Mooie Frans haar pooier was en café De Kikker haar werkterrein. Sien was wat ze vroeger een animeermeisje noemden: ze zong liedjes, hield klanten bezig, zorgde ervoor dat ze voldoende bestelden in het café en vergezelde ze desnoods tot in bed.

Dochter Sientje groeide ondertussen op in Rotterdam bij haar grootouders, de vader en moeder van Siens man, Ko Breman. Ko kon de werkzaamheden van zijn vrouw niet verkroppen en vermoordde Sien toen ze niet met hem mee terug wilde naar Rotterdam. De film volgt daarna de omzwervingen van dochter Sientje, die cabaretière wordt, maar zo wordt belazerd door haar man, dat ze bij hem weggaat en voor haar 'vader' Ko in Rotterdam gaat zorgen.


Een blijvertje

Het verhaal bleek een bron van inspiratie, toen 14 ambachtelijke Amsterdamse bakkerijen in 2011 de handen ineen sloegen. Het plan was om een aantal typisch Amsterdamse broden te bedenken die op de 14 locaties te koop zouden zijn. Bakker Rob was een van de bedenkers van Rooie Sien. Het bleek een meesterzet. De andere twee broden heetten: de Damrakker en de Jordanees.

Rooie Sien bleek een blijvertje. De Bakkers van Oost hebben het brood verder ontwikkeld en zo smaakvol gemaakt dat het een echte bestseller is geworden. De Andreaskruizen, de bite en de bijzondere naam maken het tot een brood dat helemaal past bij de smaak van Amsterdam.


Als we het verhaal van Rooie Sien aan toeristen vertellen valt hun mond open van verbazing. Een brood dat vernoemd is naar een prostituee uit een film, kan eigenlijk alleen in Amsterdam. Het zou ons daarom niet verbazen als Rooie Sien het meest gefotografeerde brood van Nederland is.Comments


bottom of page