top of page

Is volkoren brood echt gezonder dan wit brood?

Updated: Sep 17, 2021

Is volkoren brood gezonder dan wit brood? De vraag wordt ons bijna dagelijks gesteld. Ja, zeggen we dan, volkoren brood is echt gezonder dan wit brood. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is.


Laten we bij het begin beginnen. Brood wordt gemaakt van tarwe. Wereldwijd is tarwe de belangrijkste grondstof voor voeding. Vrijwel alle producten van de Bakkers van Oost bevatten tarwe. Al die producten zien er anders uit. Dat komt voornamelijk door de wijze waarop we de tarwekorrel gebruiken.


Je kunt alleen de meelkern van de korrel vermalen. Dan krijg je bloem. En van bloem bak je bijvoorbeeld knapperig wit brood.

Van de meelkern maakt de bakker bloem
Van de meelkern maakt de bakker witbrood

Maar de gezondste voedingsstoffen van tarwe zitten niet in de kern van de korrel. De gezondste ingrediënten zitten juist in buitenkant van de korrel, in de zemel en de kiem.

Volkorenbrood wordt van de hele tarwekorrel gemaakt.
In volkorenbrood zit de hele tarwekorrel

Voor volkoren brood gebruiken bakkers de hele korrel en niet alleen de kern. Je kunt de korrel heel fijn malen, en dan heb je fijn volkoren brood. Maar je kunt de korrel ook grof malen, breken of zelfs heel laten. Dan heb je grof volkoren brood. Voor de gezondheid maakt dat niet uit. Fijn en grof volkoren zijn even gezond en bevatten meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels dan wit brood en bruin brood.


In het assortiment van De Bakkers van Oost vind je veel verschillende volkoren broden. Als bakker kan je er namelijk eindeloos mee variëren. Zo hebben we een aantal van onze desembroden ook volkoren gemaakt. Desem en volkoren is een trefzekere combinatie. De puur natuurlijke ingrediënten bevorderen de gezondheid van onze klanten. Gezondheid is ons menens. Daarom besteden we elke dag opnieuw ontzettend veel aandacht aan de korst van ons brood. Want net als bij de tarwekorrel, zit bij brood de meeste gezondheid in de buitenkant. Ook dat is de smaak van Amsterdam.


Heb je nog een minuut de tijd? Kijk dan de video over het verschil tussen wit brood, bruin brood en volkoren brood. <Klik op het plaatje en de video begint>
En wie meteen wil weten wat het verschil is tussen bruin en volkorenbrood: bruin- of tarwebrood wordt gemaakt van een mix van meel ( = hele korrel vermalen) en bloem (= alleen de meelkern vermalen). Bruin is lekker en hartstikke gezond, maar in volkorenbrood zit nog net iets meer gezondheid.

コメント


bottom of page